Axeltorv Fysioterapi / Artikler fra Axeltorv Fysioterapi / Foden er kroppens fundament

Foden er kroppens fundament


Foden er helt unik.
Ill. Karinna Damgård, Kyanite.dk
 
Vi kan gå på brosten, i sand, i skoven, og på asfalt, uden at vi mister balancen. Foden tilpasser sig underlaget og skal på én gang være fleksibel, stabil, blød og stærk. Alle fodens muskler, led og ledbånd skal fungere optimalt sammen. Hvis blot én muskel eller ét led giver smerter, er der risiko for, at du overbelaster kroppen og får ondt i fod, knæ, hofte eller ryg.
For hvert skridt vi tager, sendes der et stød op gennem kroppen. Derfor har vi en række støddæmpere for at mindske belastningen.
Når hælen sættes i, føres vægten normalt ud over fodranden. Foden falder lidt indad, når vægten lægges over på foden; det kaldes pronation. Pronationen gør, at svangen dæmper stødet. Derefter afsættes der ud over storetåen.

Nogle mennesker pronerer for meget, fordi strukturerne i foden er for eftergivelige. Det kan medføre overbelastning af ledbånd og muskelsener.   På fodaftrykket ses, at svangbuen kommer helt ned og får kontakt med underlaget; det kaldes, at man er platfodet.(1)
Hos andre mennesker stoppes pronationen for tidligt, og kroppen får ikke dæmpet stødet. De stramme ledbånd og muskelsener overbelastes. På fodaftrykket ses, at svangbuen på ingen måde rammer gulvet. Det kaldes hulfod.(3)
Foden er kroppens fundament, Axeltorv Fysioterapi
Ved både platfod og hulfod ses gener som irritation i svangsenen, skinnebensbetændelse, løberknæ, smerter under hælen og akillesseneproblemer.

Nogle har slidt skævt på deres fødder gennem mange år uden at tænke nærmere over det. De opdager det måske slet ikke. Andre bliver opmærksomme på det, når der begynder at komme fejlstillinger andre steder i kroppen, fx i knæene, i hofterne eller i ryggen. Her er det vigtigt, at der ikke kun fokuseres på det led, der gør ondt, men at man også har fokus på fodens stilling og betydning for problemet.

Alt efter hvilket problem man har med sine fødder, er der forskellige muligheder for hjælp til selvhjælp.
 
• Brug støttende fodtøj med stiv hælkappe og opbygning i svang.
• Snør/luk skoen til – skoen hjælper kun optimalt, hvis den sidder
fast til foden.
• Få fremstillet indlæg som understøtter svangen.
• Lav kortfodsøvelser som opbygger/vedligeholder svangbuen.


Kortfodsøvelse

Illustration Karinna Damgård, Kyanite.dkØvelsen styrker musklerne i svangen og i fodbuerne. Sid på en stol med god afstand mellem fødderne. Træn én fod ad gangen. Spænd muskulaturen i svangen, så svangen trækkes op, og foden bliver smallere og kortere. Hold tæerne i underlaget og undgå at krumme dem.

Mærk at svangen buer op under øvelsen. Føl evt. efter med fingrene. 3 x 10 gentagelser med hver fod.
Variation: Når du bliver stærkere, kan du udføre øvelsen stående. Først på begge ben, og senere på ét ben.

Er du i tvivl om, hvordan du skal afhjælpe dine eventuelle problemer, står vi klar med råd, vejledning og behandling, og hjælper dig på vej.
Ofte er øvelser for fejlstillinger over fødderne svære at integrere, da det føles som om man fejlretter fødderne. Men det er ofte, fordi hjernen har vænnet sig til, at fejlstillingerne og mønstrene er de rigtige.

Det kan derfor tage lang tid at indøve nye mønstre og øvelser,
men prøv - god fornøjelse.
                                Karen-Louise Edelgaard
Illustration  Karinna Damgård, Kyanite.dk
Illustrationer ved Karinna Damgård, Kyanite.dk.
 
Axeltorv Fysioterapi * Bjergegade 22 C * 3000 Helsingør * Tlf. 49 21 80 22