iPhone Syndromet

Axeltorv Fysioterapi - dreng med iPhone

Smerter eller deforme fingerled?

 

Er du opmærksom på iPhone Syndromet?

 

iPhone Syndromet kendetegnes ved smerter i håndled og fingre - specielt tommelfinger - skulder og nakke. Det første symptom er overbelastning af håndens og skulderens muskulatur, der, hvis smerterne ignoreres, kan udvikle sig til degenerative forandringer – altså alt for tidlig slitage.

Dr. Sophia Ng Mo fra Hong Kong Kiropraktorforening skriver i South China Morning Post: ”Vi ser en øget tilgang af yngre patienter fra 30-års alderen og nedefter, som har smerter og degenerative forandringer, der normalt kun ses hos midaldrende og ældre”.

Dr. Sophia Ng Mo er ikke i tvivl om, at årsagen til denne kedelige udvikling skyldes brugen af iPhone og Smartphones.

De unge bruger en meget stor del af deres tid på at sidde med deres håndholdte mobiltelefoner. Holdningen er typisk dårlig: hoved og ryg er fremoverbøjet, skulderne trukket op til ørerne. Telefonen både holdes og styres i en hånd, hvilket stresser specielt tommelfingerens grundled.

Får man først en overbelastningsskade, kan det tage flere uger at blive rask og blive fuldt arbejdsdygtig igen. Opstår der en betændt tilstand i væv eller sener, vil der være behov for en grundig behandling og fysioterapi. I nogle tilfælde vil det være nødvendigt med medicinsk behandling eller injektioner. I værste tilfælde operation. Degenerative forandringer i et led kan grundlæggende ikke kureres. Styrketrænende øvelser kan et langt stykke hen ad vejen vedligeholde led-bevægeligheden og mindske smerterne.

Det har ikke været muligt at finde materiale om iPhone Syndromet på de mest anerkendte søgemaskiner, der beskæftiger sig med sundhed i Danmark, såsom Sundhed.dk og Netdoktor.dk. Heller ikke Gigtforeningen har beskæftiget sig med denne problemstilling, hvilket kunne tyde på, at iPhone Syndromet endnu ikke fuldt ud har manifesteret sig i Danmark.

Men ser man på specielt de unges brug af Smartphones, må vi nok forvente at komme til at se den samme tendens i fremtiden, som de oplever i Hong Kong i dag.

Kristina Hensch

Axeltorv Fysioterapi * Bjergegade 22 C * 3000 Helsingør * Tlf. 49 21 80 22